Sunday, December 16, 2012

Ambachtelijke zeep maken

Ik heb een nieuwe hobby. Het was niet mijn bedoeling want ik heb er al heel wat. Ik ben geneigd Sinterklaas de schuld te geven want het begon allemaal doordat ik van Sint en Piet een cadeautje mocht kiezen. Al zeker een jaar wist ik mijzelf ervan te overtuigen dat nog een hobby echt niet nodig was. Maar Sint en Piet kan ik toch niet weigeren.

Ik kreeg mallen en een zeepstempel en een verslaving is begonnen. Er zijn zoveel ingrediënten om van te kiezen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik schrijf geen tutorial, die zijn er al genoeg online te vinden. In het kort komt het erop neer dat je oliën en vetten mengt met loog waarna het in 6-8 weken tijd verandert in zeep. Ik heb wel een paar linken voor degene die meer wil weten

Blogs:
I'd lather be soaping
Tierra Verde
Simply Soap

Heel veel recepten en tips:
Soap Queen
Artemisia Cosmetics

Ingrediënten berekenen:
Soap Calculator

Forum:
Zeep- en cosmeticamakers

Ingrediënten en benodigdheden:
K&K Kruidenshop
De Hekserij
Artemisia Cosmetics

Mijn eerste lading zeep was een eenvoudig recept met kokosolie, olijfolie en shea butter waar ik aan de helft van het mengsel groene klei heb toegevoegd. Het is geparfumeerd met etherische rozemarijnolie.Mijn tweede poging heb ik gemaakt met bier, rode palm-, kokos- en olijfolie, dode zeemodder en gedroogd zeewier. Ik schrok een beetje van de kleur maar die begint gelukkig langzaam te vervagen.
11 comments:

 1. Dit ziet er wel heel speciaal uit! Heel mooie cadeautjes. Wat zal het lekker ruiken in je werkruimte ;-)

  ReplyDelete
 2. Ze zien er heel mooi uit en ruiken waarschijnlijk heerlijk!

  ReplyDelete
 3. owww wat enorm mooi zeg ♥

  lieve groet jenneke

  ReplyDelete
 4. ow wow ! dus de eerste keer is gelukt! wat leuk ! viel het mee om te doen ?

  ReplyDelete
 5. Het was niet moeilijk maar je moet wel precies, veilig en vlot werken. Ik vind het ontzettend leuk, een aanrader!

  ReplyDelete
 6. Ach joh, dit is toch geen nieuwe hobby voor je? Dit moet je gewoon zien als een uitbreiding van het zelf verzorgingsproducten maken wat je al deed :-)
  Deze zepen zullen trouwens vast heel goed voor je huid zijn, schat ik in?!

  liefs
  Janny
  Ps: las net je berichtje op mijn mail: ja, gelukkig is hier alles weer wat gekalmeerd zeg maar. Mannetje doet het goed en langzaam is er weer wat ruimte voor andere dingen. Hobby-dingen dus....

  ReplyDelete
 7. Wat een prachtige zeepjes! Dat boompje er in is mooi. En zo te zien heb je al een little forest bij elkaar.
  Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen bij het gebruik! Schuimen ze goed? Drogen ze je handen/gezicht niet uit?
  Ik vind het idee van loog nog steeds een beetje eng...

  ReplyDelete
 8. Loog is niet eng! De vet- en loogmoleculen gaan een verbinding aan, dat is de saponificatie. Als dat proces compleet is, bevat de zeep geen olie en loog meer, het is veranderd in zeep. Om er zeker van te zijn dat er voldoende vetmoleculen zijn t.o.v. de loogmoleculen, wordt de zeep overvet: er wordt 5% meer olie aan toegevoegd dat nodig zou zijn om alle loogmoleculen te binden. Commerciële zepen worden ook op deze manier gemaakt. Fabrikanten halen er vaak de ontstane glycerine uit om dat duur door te verkopen. En ze voegen stoffen toe om meer schuim op te wekken, de zeep te bleken, langer houdbaar te maken enz. In ambachtelijke zeep blijft de glycerine zitten en dat zorgt voor een terugvettende werking waardoor het beter is voor je huid.

  ReplyDelete
 9. Die Sint en Piet ook!!! Geen verkeerde hobby lijkt mij , volgens mij kun je heel veel mee doen en van maken, als ik dat soms op blogs voorbij zie komen. Veel plezier bij het maken van alle lekkere zeepjes.

  ReplyDelete
 10. wow, die sieht ja klasse aus. ein tolles bierseifchen.
  lg gabriele

  ReplyDelete
 11. Hi, ik ben op zoek naar een stempel die op de een of andere manier te maken heeft met olijven. Bijv een olijf, een olijfboom etc. Kan iemand mij daarmee helpen?

  ReplyDelete