Friday, December 23, 2011

Een gehaakt lijstje - tutorial

There's an English tutorial at the bottom of this page.

Deze bijdrage was onderdeel van een gezamelijke bijdrage van Susan en mij op 23 december van de Dutch Swappers adventskalender. Voor de volledigheid zet ik hem hier ook nog even neer.

Het lijstje staat ergens in een Japans boek met haakpatronen, ze waren gelukkig makkelijk zonder patroon te maken. Omdat je de achterkant toch niet ziet, haak je die lekker snel in stokjes, de voorzijde in fijnere vasten.Je kunt ze vervolgens vullen met van alles: uitgeknipte (kerst)kaarten, een foto, een mooi stofje, een spiegeltje, bedeltjes, je mooiste knoopjes, borduurwerk, vilten figuurtjes, gehaakte bloemen enz.

Materiaal:

Haaknaald nr. 3
Phildar Coton 3 of Catania garen
Karton
Fiberfill
plaatjes, vilt, stofjes, foto's, knoopjes, bedeltjes e.d.

Patroon:

Haak 5 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en 14 stokjes in de ring, sluit met een hv
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. 2 stokjes in elk van de volgende stokjes. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in het volgende stokje, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in de volgende 2 stokjes, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in de volgende 3 stokjes, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.

- Steek je haaknaald in de voorste lus van de bovenste van de 3 lossen van de vorige toer en haak een vaste. Herhaal dit op elk stokje tot je weer rond bent. Sluit met een halve vaste. Door deze toer in de voorste lussen te haken, komt de rand straks mooi plat te liggen. Je zou je haaknaald ook in de achterste lus van de vasten kunnen steken maar dan is het resultaat minder mooi.

- Haak 1 vaste, 1 mindering, 1 vaste, 1 mindering enz. tot je rond bent. Sluit met een halve vaste.

- Haak 1 vaste in elke vaste en hecht de draad af. Je lijstje ziet er nu zo uit:


Het vullen doe je met achtereenvolgens een kartonnetje, fiberfill en dan datgene wat je erin wilt hebben. Het kartonnetje geeft stevigheid en de fiberfill geeft het een mooi vol/rond uiterlijk.Met dit patroon kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld kerstballen van, geef ze een picotrandje, haak hem in meerdere kleuren, haak hem met heel dik garen of met Zpagetti, de rest laat ik over aan jouw fantasie.


The tutorial in English (English terminology):

These are great for little pictures, cut out (christmas) cards, your prettiest buttons, pretty fabric, cute little charms etc. I want to try one with Zpagetti too, a really big one.

You will need:

Yarn (I used Phildar Coton 3 and Schachenmayr Catania)
Crochet hook nr. 3
Carton
Fiberfill

Pattern:

- crochet a chain of 5 and close with a slip stitch.

- chain 3, and 14 treble chrochet in the ring, close with slip stitch.

- chain 3, 2 tc in every tc, close with slip stitch

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next, then 2-1-2-1-2 etc. Close with slip stitch.

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next 2, then 2-1-1-2-1-1-2 etc. Close with slip stitch.

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next, then 2-1-1-1-2-1-1-1-2 etc. Close with slip stitch.

Now stick your crochet hook in the front loop of the first stitch of the previous round and make a double crochet. Repeat this for every tc, putting your hook in the front loop of the tc's. Close with a slip stitch.

- For the next row decrease every second stitch, close row with a slip stitch.

- Now you choose to fasten off or crochet one more round, 1 dc in every dc.


To give your frame more body use carton and fiberfill to "stuff" it before you put in your photo/card etc.

3 comments:

 1. Deze is ook weer zo ontzettend leuk, doe me denken aan die houten rondjes van vroeger met een geborduurd patroontje erin. Ik heb het al overal geschreven , ik vind dit zo'n ontzettend leuk idee geweest, zo veel ideeën, goede uitleg.
  nogmaals dank.
  lieve groet

  ReplyDelete
 2. Wat een super leuke basis vorm! Die ga ik zeker eens gebruiken :)

  ReplyDelete
 3. Dank je wel voor je lieve berichtje! Jij ook alle goeds, veel geluk, liefde, creativiteit (nog meer ;-) en een goede gezondheid in 2012!! liefs, Nancy x

  ReplyDelete