Saturday, March 17, 2012

Lipgloss en gezichtscreme maken

Wie hem nog niet kent: neem eens een kijkje op de website van James Wong. Hij is botanist en heeft boeken geschreven met recepten voor allerlei kleine kwaaltjes zoals hoesten, uitslag, koortslip, hoofdpijn, insectenbeten, voetschimmel enzovoort. Het voordeel van zelf maken is dat je precies weet wat de ingrediënten zijn. Cosmetica die je in de winkel koopt, moet minimaal 3 jaar houdbaar zijn. Ga maar na wat voor rotzooi er nodig is om de basisingrediënten van bijvoorbeeld gezichtscreme zo lang te kunnen bewaren. En nog buiten de koelkast ook.

Ik ben zelf gestart met het maken van lipbalsem omdat dat eenvoudig, snel en leuk is. De meeste ingrediënten koop ik online bij K&K en in de reformwinkel.

Hier is een eenvoudig recept voor verzorgende lipgloss:

Ingrediënten
2 eetlepels bijenwas
4 eetlepels olie (bijvoorbeeld zonnebloem, amandel, olijf, avocado enz.)
1 theelepel karitéboter (optioneel, extra verzorgend voor je lippen)
1/2 theelepel rainbow dust in je favoriete lipgloss kleur
3-4 druppels etherische olie, bijvoorbeeld roos, lavendel, chinese munt

Smelt de bijenwas, olie en eventueel karitéboter au bain marie en roer de etherische olie en rainbow dust erdoor heen. Om te testen of de balsem de juiste verhoudingen heeft, laat je een druppel op een schoteltje vallen en zet je dat een paar minuten in de koelkast. Haal het er weer uit en test de hardheid van de druppel. Is hij erg stevig, voeg dan nog wat olie toe. Is hij erg slap, voeg dan nog wat bijenwas toe. Giet het in een schoon potje en je bent klaar! Als je het zonder rainbow dust maakt, heb je gewone lippenbalsem.


Iets wat me in eerste instantie afschrok maar wat kinderlijk eenvoudig bleek, is het maken van gezichtscreme. Het geheim zit hem in de hoeveelheid. Maak altijd genoeg voor 3-4 potjes of meer. Kleine hoeveelheden maken is een stuk moeilijker. Je kunt het niet lang bewaren, ongeveer 1-2 maanden. Maar het werkt ook prima als bodybutter, handencrème of als cadeautje. Er staan in de boeken van James Wong recepten en op internet is veel te vinden. Maar na een paar keer oefenen heb ik mijn "eigen" recept ontwikkeld dat voor mij het beste werkt.

Ingrediënten
1 mok water
2-3 theezakjes: groene thee en calendula (of losse thee in vergelijkbare hoeveelheid)
150 ml amandelolie (of olijfolie, eventueel 50/50 met de amandelolie)
30 ml tarwekiemolie
45 ml bijenwas
45 ml emulgerende was
een theelepel karitéboter (shea butter)(optioneel)
30 ml glycerine (optioneel)
30 ml aloë vera gel liefst van eigen oogst (of vervangen door 30 ml water)
6-10 druppels etherische olie, bijvoorbeeld lavendel, geranium en/of tea tree

Kook het water, haal van het vuur en laat de thee(zakjes) 5 minuten trekken. Meet 140-150 ml af. Meng de thee, glycerine, aloë vera gel en essentiële olie met een mixer door elkaar.

Smelt de oliën en de bijenwas en giet in een mengkom. Giet het theemengsel langzaam in de gesmolten olie en bijenwas terwijl je mixt met een handmixer. Blijven klutsen tot het mengsel is afgekoeld. Giet of schep het in gesteriliseerde potjes. De crème stolt nog iets meer nadat het helemaal is afgekoeld.

Bewaar de crème die je niet meteen gebruikt in de koelkast.

1 comment:

  1. Nou, dat klinkt heerlijk...Echt leuk dat je dat allemaal zelf maakt. Ik gun mezelf daar de tijd niet voor om dat allemaal zelf te maken. Ik heb al zoveel hobby's...hihi. Wanneer kom je met een eigen lijn op de markt?!?

    ReplyDelete