Sunday, December 25, 2011

Uitslag give away Tomte

Random.org heeft bepaald dat berichtje nr. 8 de Tomte wint. Gefeliciteerd Juffrouw Kikkerbil! Als je mij je adres mailt, komt hij dit jaar nog naar je toe. thelittleforest [at] hotmail punt nl

Friday, December 23, 2011

Een gehaakt lijstje - tutorial

There's an English tutorial at the bottom of this page.

Deze bijdrage was onderdeel van een gezamelijke bijdrage van Susan en mij op 23 december van de Dutch Swappers adventskalender. Voor de volledigheid zet ik hem hier ook nog even neer.

Het lijstje staat ergens in een Japans boek met haakpatronen, ze waren gelukkig makkelijk zonder patroon te maken. Omdat je de achterkant toch niet ziet, haak je die lekker snel in stokjes, de voorzijde in fijnere vasten.Je kunt ze vervolgens vullen met van alles: uitgeknipte (kerst)kaarten, een foto, een mooi stofje, een spiegeltje, bedeltjes, je mooiste knoopjes, borduurwerk, vilten figuurtjes, gehaakte bloemen enz.

Materiaal:

Haaknaald nr. 3
Phildar Coton 3 of Catania garen
Karton
Fiberfill
plaatjes, vilt, stofjes, foto's, knoopjes, bedeltjes e.d.

Patroon:

Haak 5 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en 14 stokjes in de ring, sluit met een hv
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. 2 stokjes in elk van de volgende stokjes. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in het volgende stokje, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in de volgende 2 stokjes, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.
- 3 lossen (telt als 1e stokje) en een stokje op dezelfde plaats. [1 stokje in de volgende 3 stokjes, 2 stokjes in de volgende]. Herhaal tot einde toer. Sluit met een hv.

- Steek je haaknaald in de voorste lus van de bovenste van de 3 lossen van de vorige toer en haak een vaste. Herhaal dit op elk stokje tot je weer rond bent. Sluit met een halve vaste. Door deze toer in de voorste lussen te haken, komt de rand straks mooi plat te liggen. Je zou je haaknaald ook in de achterste lus van de vasten kunnen steken maar dan is het resultaat minder mooi.

- Haak 1 vaste, 1 mindering, 1 vaste, 1 mindering enz. tot je rond bent. Sluit met een halve vaste.

- Haak 1 vaste in elke vaste en hecht de draad af. Je lijstje ziet er nu zo uit:


Het vullen doe je met achtereenvolgens een kartonnetje, fiberfill en dan datgene wat je erin wilt hebben. Het kartonnetje geeft stevigheid en de fiberfill geeft het een mooi vol/rond uiterlijk.Met dit patroon kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld kerstballen van, geef ze een picotrandje, haak hem in meerdere kleuren, haak hem met heel dik garen of met Zpagetti, de rest laat ik over aan jouw fantasie.


The tutorial in English (English terminology):

These are great for little pictures, cut out (christmas) cards, your prettiest buttons, pretty fabric, cute little charms etc. I want to try one with Zpagetti too, a really big one.

You will need:

Yarn (I used Phildar Coton 3 and Schachenmayr Catania)
Crochet hook nr. 3
Carton
Fiberfill

Pattern:

- crochet a chain of 5 and close with a slip stitch.

- chain 3, and 14 treble chrochet in the ring, close with slip stitch.

- chain 3, 2 tc in every tc, close with slip stitch

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next, then 2-1-2-1-2 etc. Close with slip stitch.

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next 2, then 2-1-1-2-1-1-2 etc. Close with slip stitch.

- chain 3, 1 tc on first tc, 1 tc in the next, then 2-1-1-1-2-1-1-1-2 etc. Close with slip stitch.

Now stick your crochet hook in the front loop of the first stitch of the previous round and make a double crochet. Repeat this for every tc, putting your hook in the front loop of the tc's. Close with a slip stitch.

- For the next row decrease every second stitch, close row with a slip stitch.

- Now you choose to fasten off or crochet one more round, 1 dc in every dc.


To give your frame more body use carton and fiberfill to "stuff" it before you put in your photo/card etc.

Friday, December 16, 2011

De Tomte van Vrouw Hommel

Een hele speciale kat genaamd Pampus vroeg of ik voor hem een bal wilde haken. Omdat hij niet zo goed kon kiezen in welke kleuren, heb ik er twee voor hem gehaakt.


Deze Tomtes zijn gehaakt door Vrouw Hommel. Zijn ze niet leuk geworden?


Voor haar moeder heeft ze er ook eentje gehaakt maar zij wil alleen poppen mét oogjes:

Wednesday, December 14, 2011

Baby Jezus Kerstbroodjes - tutorial

Vorig jaar hadden we een bedrijfsuitje naar het Bakkerijmuseum in Hattem. Daar leerden we broodjes bakken in de vorm van een baby. Leuk voor de kraamtijd maar rond deze tijd kunnen ze ook prima doorgaan voor het kindje Jezus.


Maak brooddeeg volgens je favoriete recept maar gebruik iets minder vocht zodat het deeg wat steviger wordt.

Vorm het deeg in een lange sliert, een rondje en een ovaal.


Leg de ovaal en het balletje tegen elkaar aan, dit zijn het hoofd en lijf. Wikkel de lange sliert erom heen alsof je hem inbakert.Gebruik een klein stukje deeg om een baby krul te maken en plak die vlak onder de rand van de wikkel vast met wat water. Maak oogjes van 2 stukjes krent en duw ze in het deeg.
Strijk wat koffiemelk over de broodjes zodat ze mooi gaan glanzen en laat ze nog 20 minuten onder een theedoek rijzen. Afbakken volgens de gebruiksaanwijzing van je brooddeegrecept. Klaar!

Monday, December 12, 2011

Gehaakte kerstballen

Ik vind de gebreide kerstballen van Arne en Carlos zo leuk maar ik kan nauwelijks breien op 2 pennen, laat staan op 4. Maar haken gaat ook, ik ben begonnen met simpele strepen. Er zijn diverse gratis patronen te vinden, ik heb die van Squishy Chocolate gebruikt. Ik ben van plan er een heel stel te haken en die samen met gehaakte bloemen aan een lange slinger te hangen.Sunday, December 4, 2011

5 december: Tutorial en Give Away

Edit: Dit is een adventskalender uit 2011. Het is niet meer mogelijk mee te doen met de give-away.

An English tutorial will follow.

Welkom op dag 5 van de Dutch Swappers Adventskalender. Ik heb voor jullie een haakpatroon geschreven van een Zweedse Tomte. Ook kun je meedoen aan de give away, de winnaar krijgt een Tomte thuisgestuurd.


Een Tomte (Zweeds) of Nisse (Noors) is een mytisch figuurtje uit Scandinavië. In het heidense geloof was de Tomte de ziel van de eerste bewoner van de boerderij. De Tomte bewoonde de grafheuvels rond de boerderij en hij waakte over de boerderij en het vee. Als hij niet goed behandeld werd, vertrok het wezen. Veel Zweden zetten nog steeds rond de kerst een bordje Julegrot (rijstepap) buiten neer om Tomte gunstig te stemmen.


De Jule Tomte speelt een rol bij het Joelfeest/kerstmis en wordt in verband gebracht met de kerstman en julbocken. Er zijn overeenkomsten met de lutin uit Frankrijk (de kabouter die Père Noël begeleidt en onzichtbaar kan worden door zijn rode hoed met twee witte veren).
Tijdens het joelfeest wordt een lied gezongen voor de jule Tomte. Er wordt voedsel in de kerstboom en voor de schoorsteenmantel gehangen, vaak in een sok.


Het gebruik om pap aan Tomte te geven tijdens kerst kan gezien worden als overblijfsel van voorouderverering. In deze periode rondom midwinter kwam ook de Wilde Jacht, een luidruchtige en razende jachtstoet van overledenen. Deze jachtstoet werd voorgegaan door verschillende figuren zoals Wodan, Odin, Cernunnos, Vrouw Holle, Harlekijn of Satan).

In Nederland bestaat een soortgelijk gebruik rondom Sinterklaas, waar voedsel voor het paard van Sinterklaas in schoenen wordt gestopt. Ook de Nederlandse Zwarte Piet, de Duitse Schimmelreiter of Knecht Ruprecht, de Italiaanse La Befana en de IJslandse Grýla en de Jólasveinar belonen en straffen kinderen.(bron wikipedia)

Je kunt je eigen Tomte haken en wie weet beschermt hij ook jou en je huisgenoten tegen kwade invloeden!


M'n moeder en zus hebben Tomte altijd gehaakt uit hun hoofd maar voor de adventskalender heb ik het patroon op papier gezet. Je haakt hem met een dikke draad in spiralen. Je hoeft dus niet het einde van de toer te sluiten met een halve vaste. Je haakt gewoon verder op de eerste vaste van de vorige toer. Een ideaal haakproject als die kleine amigurumi's je afschrikken vanwege het gepriegel.

Materiaal:
- 1 bol grijze of bruine wol voor haaknaald nr. 8
- 1 bol rode wol voor haaknaald nr. 8
- restje witte wol
- fiberfill
- toermarkeerder

Gebruik een haaknaald die minstens 1 maat kleiner is dan de adviesmaat die wordt vermeld op het label van de wol.


Patroon lijf

Markeer elke toer de eerste vaste met een toerenmarkeerder of een gekleurd draadje.

Begin met de grijze of bruine wol en haak 5-6 lossen en sluit ze met een halve vaste tot een ring.

1e: 8 vasten in de ring
2e: 2 vaste in elke vaste (16)
3e: 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de tweede vaste, herhaal (24)
4e: 1 vaste in de eerste 2 vasten, 2 vasten in de derde vaste (32)
5e: 1 vaste in de eerste 3 vasten, 2 vasten in de vierde vaste (40)
6e: 1 vaste in de eerste 4 vasten, 2 vasten in de vijfde vaste (48)
7e: 1 vaste in elke vaste waarbij je de haaknaald in de achterste lus steekt (48)
8e: 1 vaste in elke vaste (48)
9e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 7 en 30 (46)
10e: 1 vaste in elke vaste
11e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 17 en 37 (44)
12: 1 vaste in elke vaste
13e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 21 en 37 (42)
14e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 6 en 27 (40)
15e: 1 vaste in elke vaste (40)
16e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 9 en 24 (38)
17e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 2 en 20 (36)
18e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 6 en 19 (34)
19e: 1 vaste in elke vaste (34)
20e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 15 en 29 (32)
21e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 4 en 19 (30)
22e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 8 en 22 (28)
23e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 13 en 24 (26)
24e: 1 vaste in elke vaste
25e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 2 en 19 (24)

Ga vanaf hier verder met de rode draad.

26e: 1 vaste in de eerste vaste, haak 5 lossen, haak een vaste op de 6e vaste en haak vasten tot het einde van de toer (24). De sliert van 5 lossen wordt straks je vulopening:


27e: 1 vaste in elke vaste (en in de bovenste lussen van de lossen van de vorige toer) maar met een mindering op vaste 22 (23)
28e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 8 (22)
29e: 1 vaste in elke vaste (22)
30e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 12 (21)
31e: 1 vaste in elke vaste maar met een mindering op vaste 16 (20)
32e - 46e: elke toer 2 minderingen (of tot je in de punt niet verder kunt. Verdeel de minderingen gelijkmatig over de spiraal. Hecht de draad af en vul het lijf via de vulopening met fiberfill.

Rand van de hoed:

Steek aan de achterkant je haaknaald in de eerste steek van de vulopening op de scheiding rood/grijs:


Trek de rode draad erdoor heen en leg er een dubbele knoop in. Moffel het korte eindje van de draad in de binnenkant weg.


Steek nogmaals je haaknaald in, pak het lange einde van de draad op en trek hem terug zodat er een lus op je haaknaald staat. Haak een vaste. Herhaal dit op elke steek totdat je rond bent (je sluit hiermee meteen de vulopening). Markeer je eerste steek en haak nog 5-6 rondes. Meerder de eerste 3 toeren 3 keer en de laatste toeren 2 keer. Hecht de draad af.

Neus:

Maak met het rode garen een magische lus en haak 3 vasten in de lus. (je zou Tomte ook een roze neus kunnen geven).

haak 2 vasten in elke vaste
haak 1 vaste in elke vaste, herhaal 5 keer
minder 2 steken, herhaal 1 keer en hecht af
Vul hem met restjes rode wol of met fiberfill. Bevestig de neus vlak onder de rand van de hoed. Klik hier voor uitleg over het bevestigen van lichaamsdelen.Je kunt de neus ook haken met dunnere katoen, dan moet je wel het patroon aanpassen.


De baard
Wikkel een flinke hoeveelheid witte wol om de palm van je hand, bind er een touwtje omheen en knip de lussen door. Herhaal dit 2 keer.


Zet er twee vast aan de rechter- en linkerkant van de neus, pal onder de rand van de hoed. De derde zet je vast pal onder de neus. Knip de baard netjes af. Je Tomte is klaar!

© Marieke P.M.T. Bos Gebruik dit patroon naar hartelust voor jezelf of om weg te geven maar verkoop van het patroon of de Tomte's die je ermee haakt is niet toegestaan.

Give Away!

Wil je kans maken een Tomte te winnen? Laat dan een berichtje achter. Op 25 december laat ik random.org de winnaar bepalen.

Recept Julegrot (zoals Tomte dat graag lust)Ingrediënten:
200 gram desertrijst
1 liter melk
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
een snufje zout
saffraan

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan en breng aan de kook. Zodra de melk kookt op een laag pitje zetten en nog ongeveer 40-45 minuten door laten pruttelen. Regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen. De pap is klaar als hij lekker dik is en de rijst heel zacht is geworden. Serveer het met wat kaneel erover.


De leukste adventkalender van het jaar, gemaakt door de Dutch Swappers, een zeer actieve en creatieve nederlandstalige groep van swappers op Swap-bot.

Laat je door ons inspireren, iedere dag wordt er rond het middaguur een nieuw vakje gevuld met een creatieve tutorial, een give-away, een free printable en nog meer spannends.